Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesine ilişkin Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın değiştirilmesi için itirazda bulundu. Başsavcılığın itirazı, sanık Cemal Metin Avcı’nın Pınar Gültekin’i öldürme kararını tasarlayarak ve canavarca hisle aldığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet cezasının onanmasını talep etti.

Davanın Seyri ve Başsavcılığın İtirazı

Muğla'da 2020 yılında gerçekleşen cinayet davasında, Cemal Metin Avcı, Gültekin’i "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği cezayı bozarak sanık hakkında haksız tahrik indirimi uygulamış ve cezayı 23 yıla indirmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz ederek, sanığın cinayeti işleme kararında "sebatsızlık ve ısrar" olduğunu ve bunun tasarlayarak cinayet işleme suçunu oluşturduğunu belirtti.

Başsavcılık, Avcı’nın Gültekin’e zaman zaman maddi yardımda bulunduğunu ve ilişkilerinin ifşa olmasından duyduğu endişe nedeniyle cinayeti gerçekleştirme kararı aldığını vurguladı. Bu sebeplerle, Başsavcılık sanığın cezai sorumluluğunun ağırlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Başsavcılığın itirazını inceleyecek ve kararı değiştirme ya da onama yoluna gidebilir. Eğer itiraz reddedilirse, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilecek ve nihai karar verilecektir. Davanın seyrinin nasıl ilerleyeceği, yerel mahkemenin kararının onanıp onanmayacağı ise hukuk çevrelerinde merakla bekleniyor.

Cinayet Davasında Süreç

Pınar Gültekin’in 2020’deki ölümüyle ilgili görülen davada, sanık Cemal Metin Avcı’ya ilk olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş ancak mahkeme haksız tahrik indirimi uygulayarak bu cezayı 23 yıla düşürmüştü. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, hem bu ceza kararını hem de sanık Mertcan Avcı'nın beraat kararını istinaf mahkemesine taşımıştı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, sanık Avcı’ya yönelik indirimleri kaldırarak, ağırlaştırılmış müebbet cezası kararı vermişti. Mertcan Avcı'ya ise suç delillerini yok etme suçundan 4 yıl hapis cezası verilmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın son itirazı, davada önemli bir dönüm noktası olacak ve davanın seyrine yön verecektir.